Sri Chinmoy-ról az Elixír magazinban (2007)

Sri Chinmoy 1931-ben született egy kis kelet-bengáli faluban, Sakpurában. 1944-ben, szülei halálát követően, testvéreivel belépett egy spirituális közösségbe – Dél-Indiában, Pondicherry közelében. A következő húsz évet itt töltötte elmélyült spirituális gyakorlatokkal – hosszú órákig tartó meditációval, vers- és esszéírással, sporttal és önzetlen szolgálattal.

Sri Chinmoy már fiatal korában mély belső tapasztalatokra tett szert, és tizenévesen elérte a megvilágosodás azon fokát, melyet Indiában nirvikalpa szamádhinak neveznek. 1964-ben egy belső parancsnak engedelmeskedve ment Amerikába, hogy belső gazdagságát megossza a nyugati keresőkkel. A Guru szerint felmászni egy mangófa csúcsára szép teljesítmény, de nem elég. Le kell jönni, és szét kell osztani a gyümölcsöket, hogy azt mások is megízlelhessék.

Amerikába érkezése óta hihetetlen teremtő erővel és kreativitással próbálja a törekvő emberiség elé tárni a belső világ gazdagságát. Ezt az erőfeszítést jelképezi számos olyan teljesítmény és megvalósítás, mely feltárja, hogy az emberben rejlő képességek határtalanok, hogy olyan, mint lehetetlen csak az értelemben létezik, de nem a szívben. Sri Chinmoy filozófiája az öntúlszárnyalás, mely képességeink egyre nagyobb mértékben történő kibontakoztatását jelenti. Törekvésünk, a szívünk mélyén rejlő felszálló láng által túllépünk eddigi megvalósításainkon, és ledöntve saját korlátainkat, legyőzve gyengeségeinket egyre magasabb csúcsokat hódítunk meg.

Sri Chinmoy jógaútja, melyet a szív útjának is neveznek, a szeretet, az odaadás és az önátadás megvalósítására épül. Istent – aki saját legmagasabb valóságunk – a legkönnyebben szívünk szeretetén, életünk odaadásán és teljes létünk önátadásán keresztül érhetjük el. Ez a napsütötte ösvény, mely az embert a Legfelsőbbhöz vezeti.

Rendszeres napi meditációval felszínre hozzuk belső gazdagságunkat – fényt, gyönyört, harmóniát és szeretetet -, mindennapi tevékenységeink közben pedig felajánljuk ezt a világnak. Sri Chinmoy jógaútja a világ aktív elfogadása, annak átalakítása érdekében. A világot mi alkotjuk emberek, s ha mi változunk, azzal a világ is megváltozik. Ahol fény van, ott nem létezhet sötétség. Isten Fényében és Isten Gyönyörében teljesedhetünk be. A kereső, ha a lelkére, a belső fény és üdvösség forrására meditál, megszabadul az életét nyomasztó kétségektől, félelmektől és vágyaktól, belső szabadságot, elégedettséget és beteljesülést ér el, mely átformáló erőként jelenik meg külső életében is.

A spirituális élet nemcsak lelkünk rendszeres táplálását, hanem testünk fitten tartását is jelenti. A sport és a meditáció elválaszthatatlanul összekapcsolódik Sri Chinmoy jógaútján. A test olyan, mint a templom, a lélek pedig az oltár ebben a templomban. A kereső feladata, hogy mind az oltárt, mind pedig a templomot jó állapotban tartsa. Napi testedzés tekintetében Sri Chinmoy személyes példát állít a tanítványai elé. Sri Chinmoy filozófiája és tanítása emberek millióit érintette meg világszerte. Magyarországon 19 városban működnek meditációs központok.

(Elixír Magazin, 2007. február)

sziv-bolcsessege-elixir-malaya

Comments are closed