Vegyes

 

Még nem voltam tanítvány, amikor elkezdtem naplót írni. Az első mondat, amit a naplóba jegyeztem a következő volt:

Képzeld el a semmit, hogy semmi nincs, és eljutsz Istenhez.

Nem érzi-e a spirituális ember egyedül magát a világban?

Egy spirituális ember kiterjeszti a tudatát. A körülötte lévő embereket, az emberiség egészét saját kiterjedt tudatának érzékeli. Vagyis senki sem idegen számára, mert mindenkivel egy. És ez az egység vonatkozik állatokra, növényekre és magára a természetre is. Ezeket mind a társának, a barátjának, saját maga kiterjedt valóságának látja. Ebben az egységben önmagát látja mindenkiben. Jézus azt mondta: amit magadnak nem akarsz, azt másnak se tedd. Ha tehát önmagadat látod a többi emberben, akkor mindenkinek azt akarod, amit magadnak akarsz. Így a spirituális élet kivezet mind a magányból, mind az egoizmusból.

Mindennek forrása a csend. Ha hang-életed a csendből fakad, akkor másokat a csendbe vezetsz, azaz vissza a Forráshoz. A csend szava a valódi bölcsesség.

Isten minden teremtményében ott van, de az emberen keresztül manifesztálódik a leginkább. Az emberek közül a valódi törekvők és Isten-szeretők azok, akiken keresztül és akikben Isten valósága egyre erőteljesebben manifesztálódik.

Az Isten utáni vágy nem olyan vágy, mely megköti az embert. Ez a lélek tiszta törekvése.

A földi templom élettelen kőhalom.
A valódi templom Isten Szíve.
Ha valaki Isten Szívében él, akkor ő Isten templomában él,
Isten valódi, élő templomában.

Az emberi tudat olyan, mint egy literes tartóedény. Isten olyan, mint a végtelen óceán. Az emberi értelem nem foghatja fel Istent, képtelen megtartani azt. Ha az értelem azonosul, és segítséget kap a szívtől és a lélektől, akkor válhat képessé arra, hogy feljebb emelkedjen, és felderengjen benne az isteni Igazság. Rendszeres gyakorlással az értelem kiterjeszthető és átalakítható. Meditációval az ember túlléphet az értelem szűk felfogóképességén.

 

 

 

Comments are closed