A boldogság azért hiánycikk a világban, mert rossz helyen keressük

Tanuljunk a szívben élni!

A boldogságról a legtöbbet Sri Chinmoytól tanultam. 1996-ban Bécsben, egyetemistaként kerültem kapcsolatba a tanításával, egy ottani előadás és tanfolyam révén, amely nagy hatással volt rám. Aztán Sri Chinmoyjal személyesen is többször volt lehetőségem találkozni, és hosszú heteket vele tölteni. Azok a minőségek és tulajdonságok, melyeket én szerettem volna megvalósítani az életemben, azok az ő lényéből bőségesen sugároztak. Sokszor az őt körüllengő csendben lehetett a legtöbbet megérteni abból a csendes és mély tanításból, mely sok ember életét átalakította; az enyémet is.

A boldogságot ma, 18 év intenzív lelki élet távlatából másként látom és értékelem, mint a legtöbben. Számomra az jelenti a legnagyobb örömöt, ha átélhetem azt az Ént, aki valójában vagyok. Ezt az Ént nem látjuk a tükörben. Csak akkor fedezhetjük fel, ha a szívünket használjuk tükörként. A valódi Énünket csak elmélyült imában vagy a meditáció csendjében élhetjük át. „A boldogság nem szerencse kérdése. A boldogságot imánkkal és meditációnkkal kell kifejlesztenünk.” írja Sri Chinmoy. Az emberi értelemben nincs béke és öröm; ott a gondolatok állandóan zakatolnak. Mi történt a világban, ki mit mondott, én mit nem kellett volna mondjak… az egyik gondolat cikázva követi a másikat. Az értelem kritizál, megítél, gyanakszik, kételkedik, a sértéseken időzik, a felsőbbrendűségét fitogtatja és így tovább. Olyan, mint az óceán felszíne, állandóan kavarog, nincs benne béke, és amíg az elmét nem tanuljuk meg uralni, nem is lehet. A szív ellenben olyan, mint az óceán csendes mélysége. Ha megtanulunk a szívben élni, akkor nem kell keresnünk a békét és az örömet, mert azok önkéntelenül is betöltik majd az életünket.

A boldogság tanulható. Sajnos kevés helyen tanítják. Ha a kisgyermek megtanulná, hogy van egy csendes, békés hely, ahol a jó érzés lakik, és ő bármikor szabadon bejárhat oda, akkor már gyerekként megtanulná, hogyan kezeljen olyan helyzeteket, ahol sokszor mi felnőttek elbukunk. A szív békéje és öröme egy erő, amelyet használhatunk a mindennapi életben.

A békét és a boldogságot sosem egy külső helyzet, vagy egy bosszantó személy veszi el tőlünk. Mi adjuk oda a békénket. Hogyan? Saját gondolatainkkal, érzéseinkkel, szavainkkal és cselekedeteinkkel. Ha megtanuljuk a belső csend nyelvét, és találkozunk egy bosszantó helyzettel, de az nem váltja ki a „normális” reakciót, hogy az ember azon bosszankodik vagy stresszbe kerül, akkor a belső béke megmarad. Tehát minden azon múlik, hogyan reagálunk, milyen gondolatoknak és érzéseknek engedünk, mit táplálunk magunkban. Ha egy pozitív érzést erősítünk magunkban, mint a békét vagy az örömöt, ami olyan, mint a fény, akkor a rossz érzésnek, ami olyan, mint a sötétség, nincs esélye rá, hogy uraljon minket.

A boldogság azért hiánycikk a világban, mert az emberek rossz helyen keresik. Általában a jövőbe vetítik ki a boldogságot. Ezt meg azt kell elérni és megvalósítani még, hogy az óhajtott boldogság beköszöntsön. Aztán elérjük és megvalósítjuk, de a remélt boldogság elmarad. Akkor újra próbálunk még többet elérni. De a béke és az öröm ITT és MOST vannak, a jelen pillanatban. Ha a jelent tudjuk élni, ami életünk legtökéletesebb pillanata, akkor a bennünk rejlő béke és öröm, mint egy forrás előtörnek, hozzáférhetővé válnak.

Számomra a sport, főleg a futás az, ami hozzájárul az életemben a belső öröm és jó érzés megvalósításához. Sok ember felfedezte, hogy a futás egy igen hatásos módja a boldogság megteremtésének. Az intenzív sporttal meg lehet szabadulni a lehangoltságtól, a csalódottságtól vagy a haragtól. A sport igen jelentős segítség az ember belső életében. Kihívásként és önmagam túlszárnyalásaként, ami megint csak az öröm egy forrása, hosszabb, több napos futásokon is részt vettem, mely külsőleg nem egyszerű, de belsőleg átalakítja az embert.

„A valódi belső örömöt magunk teremtjük. Nem függ a külső körülményektől vagy eredményektől.”
- Sri Chinmoy

(Kisalföld, megyei napilap, 2014.09.03.)

boldogsag-kisalfold-malaya

Comments are closed