Megoldás az élet problémáira

 

Van valaki akinek nincsenek problémái? Gondoltam megkérdezem az elején, mert, ha mindenki jelentkezik, akkor végül erre az előadásra nincs is igazán szükség.
Minden ember élete tele van problémákkal, s keressük rájuk a megoldásokat, néha sikerrel, néha több-kevesebb sikerrel, néha minden erőfeszítésünk ellenére sikertelenül.

Az élet egy iskola, ami tanít minket, így minden egyes probléma is, és a problémák mindaddig fennállnak majd, amíg meg nem tanultuk a leckét.

Egyszer Sri Chinmoyt megkérdezték, hogy mi a megoldás a világ problémáira, s gondoltak itt mindazokra a dolgokra, amikkel nap mint nap szembesülünk ha belenézünk a médiákba. Sri Chinmoy azt felelte, a világ összes problémájára két megoldás van: ima és meditáció.
Azt hiszem a kérdezők nem erre a válaszra számítottak, s valóban a válasz elsőre tényleg meglepő, bár teljesen igaz.

Viszont, ha igaz, akkor ez azt jelenti, hogy emberi életünk minden problémája megoldható imával és meditációval.
Nézzük, miért van ez így.

„Tegnap okos voltam, ezért meg akartam változtatni a világot,
Ma bölcs vagyok, ezért magamat változtatom meg.”

Ez az idézet Mesteremtől van, és ez egy ősi bölcsesség. Ha megváltoztatom magam, megváltozik körülöttem a világ is.

Mi általában másként fogjuk meg az élet problémáit és azokat külsőleg akarjuk megváltoztatni, vagy másokat akarunk megváltoztatni, ami egyszer nem a mi dolgunk, másodszor egy lehetetlen feladat, ha a másik nem partner benne.

Nekünk van egy elképzelésünk, hogy mi lenne az az optimális élethelyzet, amit szeretnénk elérni. Így aztán sokszor foggal körömmel próbáljuk a külső körülményeinket úgy megváltoztatni, hogy létrejöjjön ez az állapot. Ez nagyon sokszor nem sikerül, vagy ha időlegesen el is érünk egy óhajtott állapotot, az hamar széthullik újra, s akkor megint csak nekifeszülünk.

Ezzel egyrészt nagyon sok energiát elpocsékolunk, másrészt rossz helyen fogjuk meg a problémát, ill. ezzel a hozzáállással pont a probléma gyökerét nem érintjük.
Ahhoz, hogy a probléma gyökerét felismerjük, őszinteséget kell fejlesztenünk, és egyfajta belső látásmódot, amit a meditáció tud meghozni.

Mi a probléma gyökere: én magam.
Egy idézet Sri Chinmoy-tól:

„Teljesen felelős vagyok a sorsomért -
Senki más nem hibáztatható.”

Mi hát a megoldás, ha egy jobb sorsot szeretnénk? Önmagunk megváltoztatása. Ahogy Mesterem mondja:

„Változtasd meg magad lassan és jókedvvel.
Körülményeid azonnal megváltoznak.
El sem tudod képzelni, mennyire.”

Miért van ez így, vagy miért működik ez így? Mi magunk körül egy anyagi világot látunk. De ha kicsit mélyebbre megyünk, akkor rájövünk, hogy az anyag nem más, mint az energia megjelenési formája. Minden ember egy energiát bocsát ki, és a világ is egy energia, s reagál a kibocsátott dolgokra. Ha az amit felajánlasz a világnak, szép, kedves és isteni, akkor a világ is úgy reagál. Ha valami rosszat bocsátasz ki, haragot, gyűlöletet és hasonlókat, akkor biztosra veheted, hogy a sorsod rosszabbra fordul, csak idő kérdése.
Tehát sorsunk megváltoztatásában az első és legfontosabb dolgunk, hogy energiaháztartásunkat átalakítsuk, és önmagunkat egy pozitív, isteni középponttá és kisugárzássá gyúrjuk.

Eddig ok, belül kell megváltozni és átalakulni. De hogyan?

A belső átalakulás eszköze pl. a meditáció, amikor minden nap, rendszeresen gyakorlod a csendet, s ha ezt teszed, meglátod, hogy a csendben ott van a megoldás minden egyes problémádra. Ha ezt a kijelentést értelmileg próbálod megérteni, akkor kudarccal jársz, viszont, ha elkezded gyakorolni, akkor meglátod, hogy a csend képes téged vezetni, választ ad a kérdéseidre és megmutatja a helyes utat. Te csak kezdd el gyakorolni, és meglátod, hogy így lesz.

Egy másik eszköz életünk átalakítására a mosoly.

„Az élet átalakítása a szív lélekteli mosolyával kezdődik.” mondja Sri Chinmoy. Vagy
„Istennel való reggeli beszélgetésem során Ő elmondta nekem, hogy nincs olyan krízis   egyetlen emberi életben sem, amit ne lehetne megoldani egy istenien napsütötte mosollyal.”

Vagyis ne értékeljük alá a mosoly erejét. Ha őszintén mosolygunk, azzal behozunk egy isteni erőt, energiát, amire a környezetünk reagál.
Egyszer Sri Chinmoyt megkérdezték, hogy mi a leggyorsabb módja, hogy negatív érzésektől megszabaduljunk. Ő azt felelte, a leggyorsabb út, ha kívül és belül mosolyogsz őszintén és lélekteljesen. Lehetnek bosszantó helyzetek az életedben, ahol mondjuk olyan ember vagy emberek állnak veled szemben, akiknél nem jó, ha külsőleg mosolyogsz, de akkor kezdj el mosolyogni a szívedben, s te, bármilyenek is legyenek a körülmények, mindenképp egy belső, isteni erő segítségét fogod érezni, s számodra a helyzet biztos, hogy átalakul.

Egy másik sorsalakító és problémamegoldó erő a hála. Mesterem a háláról:

„Egyetlen egy tulajdonság képes egyedül megoldani minden problémádat,
Mindenki problémáját, s ez a tulajdonság a hála.”

Sri Chinmoy egy helyen azt írja, hogy a hála mindenható erővel bír. Itt a mindenható erőt tényleg szó szerint értsd. Ha te őszintén hálát adsz Istennek valamiért, ő azt megteszi neked. Ha van egy probléma, amiből szeretnél kijönni, és hálát adsz Istennek, hogy az a probléma megoldódik, bár neked még fogalmad sincs, hogyan, akkor a hálád mindenható ereje működni fog. Ha ebből a mostani előadásból meg akarsz jegyezni egy dolgot, akkor jegyezd meg a hálát, és annak az erejét.

Sokszor egy probléma gyökere a múltban van. Vagy te okoztál valami rosszat, s most lelkiismeretfurdalásod van, vagy téged bántott meg valaki nagyon, s most ezért piszkosul haragszol rá.
Ha te tettél valami olyat, amit nem kellett volna, akkor emlékeztesd magad erre a mantrára, és ismételd: „A múlt por.” A hibák az emberi életben elkerülhetetlenek, nincs olyan ember, aki ne hibázott volna. Ha állandóan csak keseregsz a múlt hibáin, akkor nehéz elefántokat tettél a válladra, s nem tudod megragadni a jelen nyújtotta isteni lehetőségeket. A hibákból tanulj, azok csiszolnak, s végeredményben a kudarc nem más, mint a siker tartóoszlopa. Tehát meg kell bocsátanod magadnak, le kell tenned a múlt terhét.

Ha magadnak már megbocsátottál, másoknak már sokkal könnyebb lesz megbocsátanod. Ha hordozod a haragod, a sértettséged, akkor megint csak elefántok ülnek a válladon, és ezeket csak a megbocsátással tudod letenni. Hát tedd le őket! A megbocsátással együtt jár a felejtés is.
Mesterem azt tanítja, hogy a bölcsesség nem más, mint a felejteni akaró értelem.

Mi van, ha mégis olyan helyzetbe kerülsz, amin nem tudsz változtatni. Pl. hiába adsz hálát, de az élet törvénye az, hogy az idő előrehaladtával a hozzád közel állók az Örökkévalóság függönye mögé kell lépjenek. Itt nem marad más, mint az Isteni Akarat elfogadása: „Uram, legyen meg a Te Akaratod.” Ez egy önátadás az Isteni Akarat irányába. Ha ilyen helyzetekbe kerülsz az életben, akkor csak az önátadás segíthet, mert az élet áramlásával szembe nem úszhatsz, és ha véresre kaparod a körmöd, akkor sem tudsz a parton egy helyben maradni. Add át magad az élet isteni áramlásának, fogadd el az elkerülhetetlent. Minél jobban tudod gyakorolni a megváltoztathatatlan helyzetekben az önátadást, belső erőd annál jobban növekszik majd.

„Egyetlen erőt értékelek: örömteli önátadásomat Isten Akaratának.” mondja Mesterem.

Másrészt az Isteni Akarat elfogadása nem más, mint a béke legerősebb alapzata az életünkben. Egy mindent átható békét hoz magával.

Egy másik eszköz, ami segíthet túllendülni egy nehéz helyzeten, és lecsillapítja a bennünk kavargó gondolatokat és érzéseket, ill. egy belső csendet hoz be a lényünkbe az a sport. Ha intenzívebben sportolsz kb. 20 percet, akkor meg fogod látni, hogy azok a problémák, amelyek eddig nyomasztottak, kicsit élüket veszítették, kicsit fellazultak. Ezért érdemes a sportot is rendszeresen végezni, mindenki a saját szintjéhez mérten. Emellett a sport egészségi problémáktól is képes megóvni.

Egy másik fontos isteni tulajdonság, amivel nehezen bánunk az a szeretet. Sri Chinmoy itt is azt mondja:

„Ha jobban és jobban szeretünk, egy nap képesek leszünk megoldani minden problémánkat.”

A szeretet akkor van rendben bennünk, akkor működik jól, ha állandóan áramlik. Ha valamiért megakad ez az áramlás, akkor az nem jó érzés. Lehet, hogy egy olyan személy irányába akad meg, aki nem szeretetreméltó, a kedvességről nem is beszélve. Értelmi ítéletünk alapján, ő nem érdemel szeretetet. De ki szenved ettől a legjobban? Mi magunk, mert nem áramlik bennünk a szeretet. Van az emberi szeretet, ami feltételekhez kötött, és van az isteni szeretet, ami feltétel nélküli, mint a Nap fénye. A Nap nem kérdezi jó vagy rossz vagy-e, ő árasztja a fényét. Ha megtanuljuk ezt a feltétel nélküli szeretetet, akkor életünkben a beteljesedés állapotában fogunk élni. Először is önmagunkat kell megtanuljuk szeretni, utána könnyű lesz másokat szeretni. S hogyan tudsz egy nehéz természetű embert szeretni? Keress benne csak egy jó tulajdonságot, s csak arra figyelj, s azon keresztül add neki a szereteted. Vagy lásd benne Istent, nézz túl a külső kérgén, és csak az istenit lásd benne. Ha az Istenit látod másokban, akkor az ő istentelen tulajdonságaik nem képesek téged megsebezni.
Ismét egy vers Mesteremtől:

„Ne ítélj meg semmit! Boldog leszel.
Bocsáss meg mindent! Boldogabb leszel.
Szeress mindent! A legboldogabb leszel.”

Összességében véve, amikről az előadáson szó volt, azokat én Mesteremtől, Sri Chinmoytól tanultam. Ha egy valódi spirituális Mester tanítására építed az életed, akkor sziklára építkezel. Ha át akarod alakítani az életedet fogadd el egy spirituális Mester útmutatását, mert azzal könnyebben és gyorsabban haladsz a célod felé. Egy spirituális Mester olyan valaki, aki az emberi élet összes problémáját megoldotta. Isteni látásánál és az Istenivel való egységénél fogva képes neked segíteni és vezetni. Pontosan látja, hogy te hol állsz az életedben, s mi a leggyorsabb út, hogy kijöjj a problémákból, ill. azokkal egy más szinten nézz szembe. A Mester nem egy problémamentes életet ígér, hanem egy olyan életet, amelyben te megfelelően tudod kezelni azokat, és meglátod a bennük rejlő lehetőségeket, és fejlődsz. Aztán ha odaérsz, hogy eléred te is a célt, ami a megvilágosodás, akkor többé benned az emberi problémák teljesen megszűnnek, mivel az ego átalakult. Az ember életében az ego, a kicsi én az, ami a szenvedést okozza, ha a kicsi én átalakul, és csak a nagy Én működik, akkor abban nincs szenvedés.
Tehát a megoldás az élet problémáira nem más, minthogy spirituális életet kezdünk élni, s ha komolyan gondoljuk, elfogadjuk egy Mester szeretetteli isteni vezetését.

(Előadás a 10. Lélek Napja Fesztiválon)

Comments are closed